Matematik Soruları kategorisinde tarafından

F(x): RR

f(x) = 3x + 1 - f(x - 1)

f(1) = 5

olduğuna göre, f(3) değeri kaçtır?

1 cevap

+1 oy
tarafından
 
En İyi Cevap
f(3) değerini bulabilmek için f(x) = 3x + 1 -f(x - 1) de x gördüğümüz yere 3 yazmamız gerekir.

f(3) = (3 . 3) + 1 - f(3 - 1)

f(3) = 9 + 1 - f(2)

f(3) = 10 - f(2)

f(3) içerisinde bir tane bilinmeyen f(2) miz ortaya çıktı.

Şimdi f(2) yi bulalım.

Soruda bize f(1) = 5 verilmişti.

f(x) fonksiyonunda bulunan f(x -1) ifadesini f(1)'e çevirmemiz gerekmektedir.

f(x - 1) in f(1) olması için, x = 2 seçilmesi gerekir.

x - 1 = 1

x = 2

f(2 - 1) = f(1) sağlanmıştır.

x = 2 seçtiğimize göre şimdi f(2)'nin neye eşit olduğunu bulmamız gerekir.

f(2) = (3 . 2) + 1 - f(2 - 1)

f(2) = 6 + 1 - f(1)

f(2) = 7 - f(1)

f(1) = 5 zaten soruda verilmişti.

f(2) = 7 - 5

f(2) = 2 bulunur.

f(3)'ün değerini bulmak için x yerine zaten 3 yazarak f(3) = 10 - f(2) i elde etmiştik. o zaman şimdi bulduğumuz f(2) değerini yerine ekleyelim.

f(3) = 10 - f(2)

f(3) = 10 - 2

f(3) = 8 bulunur.

Bulabilirim.com

Sorularınızı konusunda uzman kadromuz ve diğer kullanıcılarımızla çok kısa sürede cevaplıyoruz.

12,967 soru

13,073 cevap



...