Genel Sorularınız kategorisinde tarafından
Nehir TURAN'ın yazmış olduğu Kız Abla kitabı hakkında bilgi vermeniz mümkün müdür? Çok merak ediyorum. Çıkar çıkmaz satın alacağım ancak ön bilgi bile verseniz yeterlidir.

1 cevap

0 oy
tarafından
 
En İyi Cevap

Hatırlayacağınız gibi Nehir TURAN daha önce Çocuğuma kitap okuma alışkanlığını nasıl kazandırabilirim? konusunda bize bilgileri aktararak aşağıdaki videoyu göndermişti.


Kitaba gelince okurken cidden çok eğlendim ve zaman nasıl geçti anlamadım. Ben daha çok tiyatro oyununu heyecan ile bekliyorum. Kitaptan bir kaç yazıyı sizinle paylaşmak istedim.

Murathan Mungan bir şiirinde* sevdiğini bilardo toplarına benzetir. Çünkü “yazgısını hep başkalarının ıstakalarının insafına” bırakır, sorumluluğunu alamaz, savrulur hayatın içinde.  

Belki de Kız Kardeş, bir gün bir yerlerde bu şiiri okumuş ve yazgısını kimsenin ıstakasının insafına bırakmamaya karar vermiştir.  

Yazgısını kendisi yazmaya niyetli Kız Kardeş ve Sindrella Kompleksinden* mustarip Abla; oyun boyunca hayatlarını, yazgılarını ve kurtuluşlarını tartışıyor. 

Küçük bir mahallenin sınırlarını aşıp başka bir dünyaya açılabilmek mümkün mü? 

Kendi dünyanı yaratmak mümkün mü? 

Kendi kendini kurtarmak mümkün mü? 

image

Arka Kapaktan: 

Yeni bir şey söylüyorsanız söylediğinizin ne olduğunu uzun uzun anlatabilir, onu kendi cümlelerinizle tanımlayabilirsiniz. Ancak var olan ve hakkında birçok farklı düşünce, birçok önyargı olan bir şey hakkında konuşacaksanız anlatmanız gereken onun ne olmadığıdır. 

Ben kendi kendimi kurtaracağım abla. Başkasından beni kurtarmasını beklemeyeceğim. Sen “Deus ex machine” diye bir şey duydun mu abla hiç? Duymamışsındır, nereden duyacaksın. Tiyatroda bir tanrı profili vardır. Oyunun en çözülemez, en içinden çıkılamaz olduğu anda vinçle sahneye indirilir ve bütün sorunları çözer, insanları kurtarır. O yüzden adı makineden gelen tanrı zaten. İnsanlar hep böyledir, sorunlarını kendileri çözmeye çalışmaz, kendilerini kurtarmaya çalışmaz, isterler ki makineden tanrı gelsin onları kurtarsın. Ama başkasına güvenerek olmuyor işte sen görüyorsun. Tanrı seni kurtarınca senin tanrın olmak istiyor. Sana kurallar koymak, sana hükmetmek istiyor. Sonrası işte böyle. 

Nehir Turan Kimdir? Nehir Turan nereli kaç doğumlu?

Temmuz 1979 İstanbul doğumlu. İki çocuk annesi. Aşık. Feminist. Yazar. Editör. Üçü bitirilmiş beş üniversite girişli. Üretmeye, öğrenmeye ve anlatmaya doyamıyor.


Bulabilirim.com

Sorularınızı konusunda uzman kadromuz ve diğer kullanıcılarımızla çok kısa sürede cevaplıyoruz.

16,572 soru

16,750 cevap



...