Tarih Soruları kategorisinde tarafından
orta asyadaki en eski türk kültür merkezi, orta asya'daki kültür bölgelerinin isimleri nelerdir gibi soruları yanıtlayarak Orta asya'daki kültür merkezleri ve temel özellikleri nelerdir açıklarsanız çok mutlu olurum. Bir de andronova kültürü özellikleri kısaca lütfen.

1 cevap

+1 oy
tarafından
 
En İyi Cevap

image

Orta Asya Kültür Merkezleri Nelerdir, orta asya kültür merkezleri hangileridir?

Orta asya kültür merkezleri özet : Orta asya kültür merkezlerini yazınız sorusu ile karşılaştığınızda yanıt : Afanasyevo, Altay, Anav, Andronova, Karasuk, Kelteminar, Tagar ve Taştık kültür merkezleridir.

orta asya'daki kültür merkezleri ve temel özellikleri nelerdir?

Anav kültürü özellikleri kısaca : Orta Asya'nın bilinen en eski kültür merkezidir.

Andronova kültürü özellikleri kısaca : Altın ve tunç yapımı eşyaların rastlandığı Andronova kültür merkezi aynı zamanda Orta Asya da yayılma sahası en geniş olan kültürdür.

Afanasyevo kültürü özellikleri kısaca : Orta Asya'nın bilinen en eski Türk kültür merkezi özelliğini taşımaktadır.

Karasuk kültürü özellikleri kısaca : ilk defa 4 tekerli arabayı kullanan aynı zamanda demiri işleyen kültür merkezidir.

Kelteminar kültürü özellikleri kısaca : Orta Asya’da yerleşik yaşama geçen ilk kültür merkezi özelliğini taşımaktadır.

Tagar kültürü özellikleri kısaca : Orta Asya'nın en gelişmiş kültür merkezidir. Tarak, bilezik, bıçak vb. eşya gereçler kullanmışlardır

Altay ve Taştık kültürü özellikleri kısaca : Altay ve Taştık isminde kültür merkezleri de vardır.


image


Orta asya kültür merkezleri ve önemli özellikleri :

Anav kültürü nedir özellikleri nelerdir? (MÖ 4500-3000): Orta Asya’nın bilinen en eski kültür merkezi olarak bilinmektedir. Türkmenistan`ın başkenti olan Aşkabat`ta ortaya çıkan Anav kültürü aynı zamanda atın ilk defa görüldüğü kültür olma özelliği taşımaktadır.

Afanasyevo kültürünün en önemli özelliği (MÖ 3000-1700): Altay ve Sayan Dağlarının kuzey tarafında ortaya çıkan Afanasyevo kültürünün en önemli özelliği Orta Asya’nın bilinen en eski Türk kültür merkezi olmasıdır. (Türklerin ilk ataları olarak bilinmektedirler.) Afanasyevo Kültürü at ve savaşçılık özellikleri ile ön plana çıkmıştır. Bu dönemde bakırdan yapılmış eşyalara, kemikten iğnelere ve çakmak taşından ok uçlarına rastlanılmıştır.

Kelteminar kültürü hakkında kısa bilgi (MÖ 3000) : Balıkçılık ve avcılık ile uğraşan Kelteminar kültürü Harezm bölgesinde (şimdiki Aral Gölü çevresinde) yaşamıştır. En önemli özelliği yerleşik yaşama Orta Asya’da geçen ilk kültür olmasıdır. Bu kültürde geniş ağızlı çömleklere ilk defa rastlanılmıştır.

Andronova kültürünün en önemli özelliği (MÖ 1700-1200) : Altay Tanrı Dağları, Güney Sibirya ve Hazarın doğu kısmında ortaya çıkan aynı zamanda ilk kez altın ve tunç madeninden yapılmış eşyaların kullanılması özelliğini taşıyan Andronova kültürü Orta Asya’daki kültürler içinde yayılma sahası en geniş olanıdır.  Afanasyevo kültürünün daha gelişmiş hali ya da devamı olarak kabul edilmektedir.

Karasuk anadolu kültür merkezi (MÖ 1200-700) : Yünlü kumaş ve keçeden yapılmış çadır örneklerine rastlanılan bu kültür aynı zamanda Orta Asya'da dört tekerli arabayı kullanan, demiri işleyen ve kullanan ilk kültürdür. 

Tagar ve taştık kültürü (MÖ 700-100) : Tagar ve Taştık kültürü aynı kültür olarak kabul edilmektedir. Yenisey civarında ortaya çıkan bir kültür merkezi aynı zamanda Orta Asya’da ki kültür merkezleri içinde bilinmekte olan en gelişmiş ve en yeni (günümüze yakın) kültür merkezidir. Kazılarda bu kültüre ait olduğu düşünülen tarak, saplı ayna, bilezik, hançer (bıçak) vb. yapılan kazılar sırasında bulunmuştur.

Altay Kültür Merkezi: Altay dağları civarında bulunan bir kültür merkezidir.


İlgili sorular

1 cevap
1 cevap
7, Mart, 2022 Tarih Soruları kategorisinde Sorularım Var tarafından soruldu
1 cevap
1 cevap
10, Haziran, 2021 Tarih Soruları kategorisinde Sorularım Var tarafından soruldu
Bulabilirim.com

Sorularınızı konusunda uzman kadromuz ve diğer kullanıcılarımızla çok kısa sürede cevaplıyoruz.

16,572 soru

16,750 cevap



...