Okul, Ödev, Dersler Hakkında Diğer Sorular kategorisinde tarafından
johari penceresi kombinasyonu hakkında bilgi ve örnek verebilirseniz çok sevinirim.

1 cevap

0 oy
tarafından
 
En İyi Cevap

iletişimde johari penceresi nedir

Harry ingham’ın ve Joseph Luft'un insanların arasındaki ilişkiyi ve etkileşimi açıklayabilmek amacı ile geliştirdikleri modele Johari penceresi denir.

johari penceresi isminin anlamı nedir?

Johari penceresinin ismi bu modeli geliştiren iki psikoloğun isimlerinin başlangıcının birleştirilmesiyle ortaya çıkmaktadır.

johari penceresi iletişimde neden önemlidir?

johari penceresi modelinde kişinin kendisinin farkında olmasıyla başka insanların onu değerlendirmesi üzerinde durulmaktadır. johari penceresi modelinde iletişimde kaliteyi belirleyen ana faktörün, ilişkilerin kapsamı olduğu düşünülmektedir. Bu ilişkiyi ise örgütsel etkililiğe, iklim koşullarına ve iletişim etkililiğine olan katkısı tarafından ele alarak incelemişlerdir. Bu ilişkiyi ise 2 ana boyut ile 4 bölge biçiminde ele almaktadırlar. Bunlar şematik olarak aşağıda gösterilmektedir.

Johari Penceresindeki ana boyut ve bölgeler:

image

johari penceresi açık alan nedir? johari penceresi açık alan örnek :

Bireyin kendisi aynı zamanda da başkaları tarafından bilinen yanları açık bölgedir. Açık alan bölgesinde kişinin kendisi ve diğer insanlar, bireyin duyguları ve düşünceleri ile istekleri, inançları gibi kişisel özellikleri hakkında bilgi sahibidirler. Bu farkındalık nedeni ile kişi, kendisi hakkındaki bu bilgileri diğer insanlar ile paylaşmakta bir rahatsızlık duymamaktadır. Örnek olarak kişinin Hristiyan olduğunu arkadaşları ile rahatça paylaşabilmesidir.

johari penceresi kör alan nedir? johari penceresi kör alan örnek :

Kör bölge; kişinin kendisinin bilmediği ancak başkalarının bildiği kısımdır. Diğer kişiler, bireyin davranışlarını inceleyip yorum yaptıktan sonra bazı bilgileri edinebilmektedirler. Bu bölge bireyin kendisinin özelliklerinden bazılarını bilmediği için kör bölge diye isimlendirilmektedir. Örnek vermek gerekirse bir kişinin çok cimri olduğunu fakat bunun farkında olmadığını düşünün. Çevresindeki insanlar bir yere gittikleri zaman bireyi inceleyerek bu özelliği hakkında bilgi sahibi olabilmektedirler.

johari penceresi gizli alan nedir? johari penceresi gizli alan örnekleri :

Kişinin kendisinin bildiği ancak başkalarının bilmediği kısımdır. Bu bölgede kişi bazı özelliklerini bilmektedir ancak bu özelliklerini başka insanlardan gizleme ihtiyacı duymaktadır. Örnek vermek gerekirse birey bazen hırsızlık yapmaktadır ve bu davranışın farkındadır. Ancak bu davranışını diğer insanlardan gizleme ihtiyacı duymaktadır.

johari penceresi bilinmeyen bölge tanımı nedir? johari penceresi bilinmeyen bölge örnekleri :

Kişinin kendisi ve başkaları tarafından bilinmeyen özelliklerinin olduğu bölgedir. İnsanların sosyal ilişkileri ne kadar kuvvetliyse açık bölgeleri de o kadar genişlemektedir. Sosyal ilişkileri ne kadar zayıf ise de açık bölgeleri o kadar daralacaktır. Bilinmeyen bölgeye örnek vermek gerekirse birey imkan tanınırsa çok iyi müzik aleti çalabilecekken imkan olmaması nedeni ile bu özelliğini ne kendi ne de başkaları fark etmiştir.

Bulabilirim.com Destek Ekibi

Bulabilirim.com

Sorularınızı konusunda uzman kadromuz ve diğer kullanıcılarımızla çok kısa sürede cevaplıyoruz.

16,572 soru

16,750 cevap



...