Din ile ilgili Sorular ve Cevapları kategorisinde tarafından
Fitre ve zekat ne demek? zekat fitre arasındaki fark? (fitre ve zekat arasındaki fark) Fitre zekât aynı mıdır? (Fitre ve zekât aynı şey mi) Fitre zekât sayılır mı?

1 cevap

+1 oy
tarafından
 
En İyi Cevap

image

Zekat fitre arasındaki fark

Fitre ve zekat aynı şey değildir. Öncelikle fitre ve zekatın tanımını inceleyelim.

Fitre nedir, Fitre ne demek?

Fitre olarak ifade edilen aslında fıtır sadakasıdır. Fıtır sadakası Müslümanların Bayram namazına kadar vermeleri vacib olan sadakadır.

Zekat nedir, zekat ne demek?

İslam'ın beş şartından biri olan zekat asli ihtiyaçlar haricinde mala sahip olan dolayısı ile zengin sayılan Müslüman'ın, mal varlığı üstünden tam yıl geçtiğinde fakirlere dağıtması gereken miktardır.

Dolayısı ile zekat düşen herkes fitre de verebilmektedir. Zekat vermekle mükellef olanların fikir vermesi vaciptir.

Zekat fitre arasındaki fark

Fitrede, kişinin mal varlığı malın ticaret malı olması ve artış göstermesi benzeri zekât yükümlülüğü için gerekli olan birtakım şartlar aranmaz. Yine zekât mükellefiyetinde aranmakta olan “Çocuk olmama ve akıl sağlığı bozuk bulunmama” şartı da fitrede bulunmamaktadır. Yani akıl sağlığı yerinde olmayanlar ve çocuklar da maddi durumları uygunsa fitre vermeleri gerekmektedir. (veli ve vasi aracılığı ile) Bir diğer fark da fitrenin hurma, üzüm, arpa ve buğdaydan oluşan dört çeşit mala göre hesaplanmasıdır. Fitre hesaplanırken bu ürünlerden hangisi hesaplandığında fakirlerin yararına ise o ürün üzerinden hesaplama yapılmalıdır. Ayrıca zekat kişinin mal edinmesinden 1 yıl sonraki süreçte gerçekleştirilirken, fitre Ramazan Bayramı 1. günü veya Ramazan Bayramı'na gelmeden verilir.

Bulabilirim.com Destek Ekibi


İlgili sorular

1 cevap
18, Haziran, 2021 Teknoloji ve Yaşam kategorisinde Sorularım Var tarafından soruldu
1 cevap
6, Haziran, 2021 Matematik Soruları kategorisinde Sorularım Var tarafından soruldu
1 cevap
Bulabilirim.com

Sorularınızı konusunda uzman kadromuz ve diğer kullanıcılarımızla çok kısa sürede cevaplıyoruz.

16,572 soru

16,750 cevap



...