Genel Sorularınız kategorisinde tarafından
dünyanın nüfus olarak en küçük ülkesi hangisidir? Dünyanın en küçük ülkesi hangisidir?

1 cevap

+1 oy
tarafından
 
En İyi Cevap

Dünyanın yüzölçümü bakımından en küçük ülkesi hangisidir?

Bu konuda iki doğru yanıt bulunmakta.

İlk yanıt Sealand ülkesidir.

image

1967 tarihinde, eskiden İngiliz ordusunda binbaşısı olarak görev yapan Roy Bates’in ailesi ile birlikte platform-ada şeklinde kurduğu ve hukuki statüsü KKTC gibi tartışmalı durumda olan Sealand ülkesidir.

Uluslararası karasularda bulunması nedeniyle adanın devlet statüsünde bulunması gerektiğini savunan Roy Bates, kendine de prens unvanı vermiştir. 1 yıl sonra İngiltere Kraliyet Donanması, Roy Bates ve ailesini adadan çıkarmaya çalışsa da platform üzerinden açılan uyarı ateşlerine maruz kalan İngiliz kraliyet donanması geri çekilmek zorunda kalmıştır.

Bu olaylarında devamında bir İngiliz savcı, platformun İngiltere karasularının 6 mil yani 10 km uzakta olması nedeniyle Roy Bates’i haklı bulmuştur. 1974 yılına gelindiğinde Roy Bates kendi anayasasını, kendi bayrağını, kendi parasını (Sealand Doları) ve milli marşını çıkarmıştır. 

Sealand, kendisi ile aynı durumda olan KKTC ile milli maç yaparak  6 – 1 maçı kaybetmiştir.

2007 Ocak tarihine gelindiğinde Sealand devleti 10.000.000 Sterlin karşılığında satışa çıkarılmışsa da alıcı bulamamıştır.

Sealand'ın kurucusu olan Prens Roy Bates’in 91 yaşındayken 9 Ekim 2012 tarihinde vefat etmesi üzerine yerine Prens Naibi Michael Bates geçmiştir.

İkinci yanıt ise tüm dünya tarafından kabul edilen Dünyanın hem yüz ölçümü hem de nüfus bakımından en küçük ülkesi Vatikan'dır.

image

Ülkenin nüfusu 1000 civarında olup bu nüfusun 100 kadarını sembolik ordusu oluşturmaktadır. Vatikanın yüzölçümü 0.44 kilometrekaredir.


İlgili sorular

1 cevap
6, Aralık, 2020 Genel Sorularınız kategorisinde Kafam Karıştı tarafından soruldu
1 cevap
10, Mart, 2021 Genel Sorularınız kategorisinde Sorularım Var tarafından soruldu
1 cevap
24, Kasım, 2021 Genel Sorularınız kategorisinde Sorularım Var tarafından soruldu
Bulabilirim.com

Sorularınızı konusunda uzman kadromuz ve diğer kullanıcılarımızla çok kısa sürede cevaplıyoruz.

16,572 soru

16,750 cevap



...