Biyoloji Soruları kategorisinde tarafından
canlıların solunum çeşitleri nelerdir?

1 cevap

+1 oy
tarafından
 
En İyi Cevap

image

Canlılarda kaç çeşit solunum vardır?

Deri solunumu: Canlıların derileri aracılığıyla nefes almalarıdır. Deri solunumu hakkında detaylı bilgi için https://www.bulabilirim.com/1255/deri-solunumu-nedir-kisaca linkini inceleyebilirsiniz.

Trake solunumu: Karada hayatını sürdüren eklem bacaklılardan böceklerde ve çok ayaklılarda trake solunumu görülmektedir. Trake solunumu yapan canlıların karın bölmelerinin altında bulunan her kısımda stigma ismi verilmekte olan bir çift açıklığa bağlı trake boruları ile hava iç organlara kadar taşınmaktadır. Trakeler kitinden oluşan halka şeklindeki yapılar sayesinde sürekli açık olarak bulunurlar. Trakeler trakeol ismi verilen, içi sıvı dolu olan ince borucuklarla sonlanmaktadırlar. Trakeoller ile dokular arasında gaz değişimi yapılmaktadır. Trakelerde solunumunda canlılar vücudunu kasıp gevşetmektedir. Vücut gevşediğinde hava trakelere giriş yapar, kasıldığında ise dışarı çıkar.

Solungaç solunumu: Omurgasızlarda bazı solucan türlerinde, suda yaşamakta olan yumuşakçalarda, bazı kabuklularda, omurgalılardaysa amfibi larvalarında ve balıklarda solungaç solunumu görülmektedir.  Solungaç solunumu yapan canlılarda, su ağızdan girerek solungaçlardan geçtiği aşamada gaz alış verişi gerçekleşmektedir.

Akciğer solunumu: Akciğer solunumu ergin kurbağalarda, kuşlarda, memelilerde ve sürüngenlerde, görülmektedir. Kuş akciğerlerinde diğer omurgalı canlılardan değişik olarak hava depolamaya yarayan keseler bulunmaktadır. 


İlgili sorular

Bulabilirim.com

Sorularınızı konusunda uzman kadromuz ve diğer kullanıcılarımızla çok kısa sürede cevaplıyoruz.

16,572 soru

16,750 cevap



...