Aşağıdakilerden hangisi Meslek Hastalıklarında birincil Korunma yöntemi değildir?
Birincil korunma, meslek hastalıklarını önlemeye yönelik alınan tedbirlerin başında gelir ve bu tedbirlerin amacı, tehlike kaynaklarının ortadan kaldırılmasıdır.
A) Riskin yok edilmesi:
Birincil korunma yöntemlerinden biridir. Tehlike kaynağının tamamen ortadan kaldırılması, riskin oluşumunu engeller. Bu nedenle, meslek hastalıklarını önlemede etkili bir stratejidir.
B) Riskin kaynakta kontrolü:
Bu da birincil korunma yöntemidir. Riskin kaynağında müdahale etmek, tehlikelerin kaynağını ortadan kaldırmak ya da kontrol altına almak, meslek hastalıklarını engellemenin en etkili yollarından biridir.
C) İşin iş sağlığı ve güvenliği yönünden yeniden düzenlenmesi ile riskin azaltılması:
Bu da birincil korunma yöntemidir. Riskleri kaynağında kontrol altına almak için işin düzenlenmesi, hastalıkların önlenmesine yönelik etkili bir yaklaşımdır.
D) İş yeri kurulmadan önce veya sonra iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine dikkat edilmesi:
Bu seçenek, daha çok ikincil korunma ile ilgilidir. İş yeri kurulmadan önce veya sonrasında tedbirler almak, genellikle sağlık ve güvenlik önlemlerini almak anlamına gelir, ancak bu doğrudan tehlikeleri ortadan kaldırmak veya kaynağında engellemekten daha çok mevcut durumu kontrol altına almaya yöneliktir.
Sonuç:
Meslek hastalıklarında birincil korunma yöntemi, risklerin kaynağında yok edilmesi ya da kontrol edilmesiyle ilgilidir. Bu nedenle D şıkkı meslek hastalıklarında birincil korunma yöntemi değildir.
Bulabilirim.com İş Sağlığı ve Güvenliği Soruları Destek Ekibi