Tarih Soruları kategorisinde tarafından
ingiltere Türkiye'yi ne zaman tanıdı?

1 cevap

+1 oy
tarafından
 
En İyi Cevap

image

ingiltere Türkiye Cumhuriyetini ne zaman tanıdı?

Büyük Taarruz sonucunda elde etmiş olduğumuz zafer neticesinde İtilaf Devletleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne mütareke çağrısında bulunmuştur. 3 Ekim 1922 tarihinde Mudanya’da başlayan görüşmelere Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti’ni temsilen İsmet İnönü, İngilizleri temsilen General Sör Charles Harington Harington, İtalya’yı temsilen General Mombelli, Fransa’yı temsilen General Charpy katılmıştır. Mütareke görüşmeleri 11 Ekim 1922 tarihinde uzlaşma ile sonuçlandı. Mudanya Mütarekesi, 11 Ekim 1922 tarihinde sabah saat 06.00’da Türkiye ile 3 İtilaf Devleti İtalya, Fransa ve İngiltere arasında imzalanmıştır. Dolayısı ile 11 Ekim 1922 tarihinde İngiltere, Türkiye Cumhuriyeti’ni resmen tanımış oldu.

Ancak İngiltere yaşadığı yenilgiyi sindirememesi nedeni ile 1930 tarihine kadar Ankara hükümetini tanıma konusunda ülkemize sancılı bir süreç yaşatmıştır.

Cumhuriyetin ilan edildiği 1923 ile 1930 tarihleri arasında geçen sürede Türkiye ile İngiltere arasında diplomatik bir savaş yaşandı. Lord Curzon veya gerçek ismi ile George Nathaniel Curzon, “Majesteleri hükümeti Ankara'ya bir büyükelçi göndermeyecektir” dedi. İngiltere’nin bu hamlesi nedeni ile karşılıklı notalar verildi. İngiltere yanına İtalya ve Fransa’yı da alarak Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı direniş göstermiştir. 1925 senesinde gelindiğinde ise Türkiye Cumhuriyeti, büyükelçilerini Ankara'ya göndermeyen İtalya, Fransa ve İngiltere’ye nota verdi. “İngiltere’nin Türkiye Cumhurbaşkanı nazarında doğrudan temsil edilebilmesi için büyükelçilerin ancak Türkiye'nin başkenti olan Ankara'da ikamet etmelerinin zorunluluğu” dile getirildi. İngiltere'nin başını çektiği direniş cephesi 1928 senesinde çökerek ülkeler büyükelçiliklerini Ankara'ya taşıdı. İngiltere de 6 yıl direniş gösterdikten sonra 1930 yılında büyükelçiliğini Ankara'ya taşıdı.


Bulabilirim.com

Sorularınızı konusunda uzman kadromuz ve diğer kullanıcılarımızla çok kısa sürede cevaplıyoruz.

16,572 soru

16,750 cevap



...