Biyoloji Soruları kategorisinde tarafından
Mide kendini neden sindirmez? Sonuçta besinleri sindiriyorsa kendini de sindirmesi gerekmiyor mu? Bu süreçte mide kendini nasıl korur? midenin kendini sindirmesini engelleyen faktörler nelerdir? Mide neden kendini sindirmez?

1 cevap

+1 oy
tarafından
 
En İyi Cevap

Midenin kendisini sindirmesini engelleyen faktörler

Mide neden kendini sindirmez?

image

Mide kendini sindirir mi? Midenin kendini koruması? Midenin kendini koruma yolları?

Aslında midenin kendini sindirmesi kısmen doğrudur. Bunun nedeni maddelerin "ben çok özel bir maddeyim beni eritmeyin" gibi bir düşüncesi bulunmamaktadır. Dolayısı ile mide duvarımız da durmadan asiditesi limondan on kat daha güçlü olan hidroklorik asit ile durmadan eritmektedir. Fakat bu süreçte eriyen şey midemizin kendisi değildir. Midenin kendini koruma mekanizması devreye girerek midede içerisinde bulunan goblet hücrelerin (bazı organlarımızda epitel hücreleri arasında yer almakta olan ve biçimi nedeni ile kadeh hücresi olarak da isimlendirilen hücre) salgılamış olduğu kalın mukus tabakasıdır.

image

Bu tabaka vücudumuz tarafından aralıksız salgılanarak mide sıvısıyla mide duvarı arasında koruma görevi üstlenmektedir. Bu mukozanın içerisinde bikarbonat molekülleri bulunmaktadır. Asit, mukozanın iç kısımlarına sızdığında ise bazik molekül ile tepkimeye girerek etkisiz hale gelmektedir. Mukus sıvısı az salgılanırsa mide asitleri mide duvarına zarar vererek midenin yaralanmasına (ülser vb.) yol açmaktadır.


İlgili sorular

1 cevap
3, Nisan, 2021 Biyoloji Soruları kategorisinde Sorularım Var tarafından soruldu
1 cevap
27, Şubat, 2021 Biyoloji Soruları kategorisinde Sorularım Var tarafından soruldu
1 cevap
8, Kasım, 2022 Proje Hazırlama Soruları kategorisinde Sorularım Var tarafından soruldu
Bulabilirim.com

Sorularınızı konusunda uzman kadromuz ve diğer kullanıcılarımızla çok kısa sürede cevaplıyoruz.

16,572 soru

16,750 cevap



...