Okul, Ödev, Dersler Hakkında Diğer Sorular kategorisinde tarafından
Harezminin astronomiye katkıları? (Harezmi gök bilimine katkıları) Harezmi astronomi alanında yaptığı çalışmalar?

1 cevap

+1 oy
tarafından
 
En İyi Cevap

image

Harezminin astronomiye katkıları? Harezmi astronomi alanında yaptığı çalışmalar?

Hârizmî veya tam ismiyle Ebû Ca'fer Muhammed bin Mûsâ el-Hârizmî; 780 yılında Harezm bölgesinde Hive şehrinde doğmuş, 850 yılında Bağdat'ta vefat etmiş algoritma, coğrafya, gökbilim ve matematik alanlarında çalışmış Fars bilim insanıdır.

Harezmi büyük bir matematikçi ve astronomdur. Halife’nin destekleriyle kurmuş olduğu gözlemevlerinde astronomi alanında çok önemli çalışmaları yapmıştır. Batlamyus’un hazırlamış olduğu Astronomi cetvelini düzelterek, Ay ve Güneş tutulmaları hakkında önemli çalışmalara imza atmıştır. Astronomi alanında kullanılan Trigonometri cetvellerini ve bilgilerini hazırlamıştır.

image

El-Harezmi’nin Siddhanta'nın astronomik tabloları (Zīj el-Sindhind) isimli eseri, astronomik ve takvimsel hesaplamalara dayanan, içinde sinus değeri tablosuyla beraber 116 tane takvimsel, astrolojik ve astronomik veriyi bulunduran, 37 bölümden oluşmakta olan bir çalışmadır. Bu, Zijes olarak isimlendirilen ve Hint astronomik yöntemleri üzerine kurulan sayısız Arapça Zijes'den ilki ve öncüsüdür. Çalışma ayın ve güneşin ayrıca o tarihlerde bilinen 5 gezegenin hareketlerini anlatan tablolar içermektedir. Siddhanta'nın astronomik tabloları İslam astronomisinde dönüm noktasını oluşturmaktadır. Bugüne kadar Müslüman gök bilim insanları ilk olarak araştırma yaklaşımını benimsemeleri nedeniyle başka eserleri tercüme ederek mevcut bilgileri öğrenmişlerdir. Zīj el-Sindhind'in orijinal olan Arapça yazılmış versiyon kaybolmuştur. Umuyoruz bu yazımızda Harezmi gök bilimine katkıları sorunuzu detaylı bir şekilde yanıtlayabilmişizdir.

Bulabilirim.com Destek Ekibi


İlgili sorular

1 cevap
26, Şubat, 2021 Genel Sorularınız kategorisinde Sorularım Var tarafından soruldu
Bulabilirim.com

Sorularınızı konusunda uzman kadromuz ve diğer kullanıcılarımızla çok kısa sürede cevaplıyoruz.

16,572 soru

16,750 cevap



...