Fizik Soruları kategorisinde tarafından
Trenlerin tekerlek sayısının çok olması ne ile açıklanabilir?

1 cevap

+1 oy
tarafından
 
En İyi Cevap

image

Trenlerin tekerlek sayısının çok olması ne ile açıklanabilir? Trenlerin tekerlek sayısının çok olması nedendir?

Trenlerin tekerlekleri neden çoktur sorunuzu yanıtlamaya çalışayım. Trenlerdeki tekerlek sayısının çok olmasının nedeni tren ağırlığının (basıncının) çok sayıda tekerlek üstünde paylaşılmasını sağlamaktır. Trenlerin tekerleklerinin sayısı ne kadar çok olursa trenin raylara yapmış olduğu basınç (birim yüzeye etki eden kuvvet) o kadar azalacaktır.

Birim yüzeye etki eden dik kuvveti basınç (P) olarak ifade etmekteyiz.

Tren gibi katı cisimler ağırlıkları sebebiyle bulundukları yüzeye kuvvet uygulamaktadırlar. Bu kuvvette basınca (cisim ağırlığının, yüzey alanına oranı) sebep olmaktadır.

Formülle anlatmak gerekirse;

Basınç (P) = Kuvvet (F) / Yüzey Alanı (A)

Dolayısı ile basınç,

Yüzey alanı ile ters orantılı

Ağırlık ile doğru orantılıdır

Bu konuya örnek olarak kar kalınlığı yüksek olan bir bölgede yürüyen insanları verebiliriz. Bu insanlar rahat yürüyebilmek için geniş tabanlı ayakkabılar giyerler.

image

Yukarıdaki resimdeki gibi geniş tabanlı ayakkabı giymekteki amaç basit olarak kara batmamaktır. İnsan, ağırlığı nedeni ile yeryüzüne doğru kuvvet uygulamaktadır. Bu kuvvet ise geniş tabanlı ayakkabılar sayesinde daha geniş bir yüzey alanına yayıldığından kişinin kara batması zorlaşacaktır.

Trenlerin tekerlek sayısının fazla olması basıncı arttırır mı azaltır mı?

Trenlerin tekerlek sayısı fazla olması basıncı azalır. Bunun nedeni yukarıda da belirttiğimiz gibi basıncın yüzey alanı ile ters orantılı olmasıdır. Yüzey alanı arttıkça basınç azalmakta, yüzey alanı azaldıkça da basınç artmaktadır. Sorunuzdaki trenlerin tekerlek sayısının ne kadar fazla olursa basınçta o kadar az olacaktır. İşte trenlerin tekerlek sayısının çok olmasının sebebi bu durumdur. Umuyoruz bu yazımızda trenlerin tekerlekleri neden çoktur sorunuza yanıt verebilmişizdir.


Bulabilirim.com

Sorularınızı konusunda uzman kadromuz ve diğer kullanıcılarımızla çok kısa sürede cevaplıyoruz.

16,572 soru

16,750 cevap



...