Okul, Ödev, Dersler Hakkında Diğer Sorular kategorisinde tarafından

Bağdat, Abbasi Devleti´nin başkenti olduktan sonra İslam dünyasının ilim, kültür ve medeniyet merkezlerinden biri haline gelmiştir. Devlet adamlarının himaye ve teşvikleriyle kurulan kurumlarda önemli bilim insanları yetişmiştir. Semerkant´ta Timur İmparatorluğu'nun 4. Sultanı Uluğ Bey tarafından inşa edilmiş rasathanede çeşitli gözlemler yapılmıştır. Semerkant´taki gök bilimciler yılın 365 gün, 6 saat, 10 dakika ve 8 saniye olduğunu hesaplamışlardır. Tük İslam devleti yöneticilerinden biri olan Gazneli Mahmut ise sarayında Biruni'yi ağırlamış ona yaptığı ve yapacağı bilimsel çalışmalarda destek olmuştur.

Bu duruma bakılarak aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılabilir?

A) Gazneliler, siyasal ve ekonomik alanda pek çok çalışma yapmışlardır.

B) Türk-İslam dünyasının bazı liderleri bilimsel çalışmaları desteklemiştir.

C) Bilimsel gelişmeler her zaman aynı hızda yaşanmıştır.

D) Doğu dünyasının bilimdeki gelişmeleri, askeri mücadeleler ile ilgilidir.

1 cevap

+1 oy
tarafından
 
En İyi Cevap

Bağdat, Abbasi Devleti'nin başkenti olduktan sonra İslam dünyasının ilim, kültür ve medeniyet merkezlerinden biri haline gelmiştir. Devlet adamlarının himaye ve teşvikleriyle kurulan kurumlarda önemli bilim insanları yetişmiştir. Semerkant'ta Timur İmparatorluğu'nun 4. Sultanı Uluğ Bey tarafından inşa edilmiş rasathanede çeşitli gözlemler yapılmıştır. Semerkant´taki gök bilimciler yılın 365 gün, 6 saat, 10 dakika ve 8 saniye olduğunu hesaplamışlardır. Tük İslam devleti yöneticilerinden biri olan Gazneli Mahmut ise sarayında Biruni´yi ağırlamış ona yaptığı ve yapacağı bilimsel çalışmalarda destek olmuştur.

Bu duruma bakılarak aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılabilir?

Bu duruma bakılarak Türk-İslam dünyasının bazı liderlerinin bilimsel çalışmaları desteklediğine ulaşılabilir. Doğru cevabımız B şıkkı "Türk-İslam dünyasının bazı liderleri bilimsel çalışmaları desteklemiştir." seçeneği olacaktır.

Bulabilirim.com Sosyal Bilgiler Dersi Destek Ekibi


Bulabilirim.com

Sorularınızı konusunda uzman kadromuz ve diğer kullanıcılarımızla çok kısa sürede cevaplıyoruz.

16,572 soru

16,750 cevap



...