Genel Sorularınız kategorisinde tarafından
Anneler günü'nün gerçek hikayesi nedir? Anneler günü gerçek mi?

1 cevap

+1 oy
tarafından
 
En İyi Cevap

Anneler günü gerçek hikayesi - Anna Jarvis kimdir?

Anna Jarvis’in annesi Ann Maria Reeves Jarvis 1832 ve 1905 seneleri arasında Virginia eyaletinde yaşamış hem öğretmenlik hem de işçilerin yaşam standartlarının yükselmesi amacı ile iş güvenliği alanında çalışmalar yapmakta olan sosyal bir aktivisttir. Amerikan iç savaşının devam ettiği dönemlerde anneleri savaşta yaralanan askerlerin tedavisi ve ihtiyaçlarının giderilmesi amacı ile çaba gösteriyor ve organize ediyordu. Amerikan iç savaşı sona erdikten sonra annelerin daha sosyal ve daha aktif olmaları konusunda kampanyalar başlatıyordu. Dünyanın kurtarılmasının tek yolunun anne şefkati olduğu düşüncesi ile “Anne Çalışma Günü” ilan edilmesini istiyordu.

image

Aslında hikaye Anna Jarvis’in 9 Mayıs 1905 tarihinde çok sevdiği annesini kaybetmesi ile başlıyor. 1907 senesinde annesinin ölüm yıldönümü olan 9 Mayıs tarihinde evine çağırmış olduğu arkadaşlarına her yılın 9 Mayıs tarihinin anneler günü ismi ile kutlanmasını öneriyor. İlk anneler günü kutlamasını ise 10 Mayıs 1908 tarihinde annesinin 20 yıl boyunca ders verdiği Grafton'da bulunan Andrews Metodist Pazar Okulu'nda yaklaşık 400 çocuk ve anneleri ile yapıldı.  Anna Jarvis kutlamadan sonra katılan tüm çocuklara annesinin en çok sevdiği çiçek olan karanfili hediye etti. Anna Jarvis daha sonra bugünün anneler günü ilan edilmesi amacı ile siyasetçi, din adamı ayırt etmeden her türlü yetkiliye mektuplar yazıyor. Konu temsilciler meclisinin gündemine taşınıyor ancak bu sürecin devamında dayılar günü, halalar günü vb. bir sürü talep geleceği ve bu taleplerin önüne geçilemeyeceği gerekçesi ile reddediliyor. Anna Jarvis bu durum karşısında yılmıyor ve anneler günü derneğini kurarak “Mayıs’ın ikinci pazarı” ve “Anneler Günü” cümlelerini kendi üstüne tescil ettiriyor.  Dönemin büyük bir Zincir mağazasını da kendine sponsor olarak buluyor. Anna Jarvis’in çabaları nihayet 1914 senesinde amacına ulaşıyor ve Amerika Birleşik Devletleri'nin 28. Başkan Thomas Woodrow Wilson anneler gününü resmen ilan ederek sembol olarakta beyaz karanfili seçiyor. Ancak işler Anna Jarvis’in tahmin ettiği gibi ilerlemiyor. 1920 senesine gelindiğinde anneler günü istemediği bir yana kayarak tamamen ticarileştirilerek hediye alma yarışmasına dönüştürülüyor. Onun istediği anneler gününde herkesin annesine mektup yazarak annesini ne kadar sevdiğini tüm kalbi ile anlatmasıydı. Anna Jarvis bu süreçte mutsuz bir aşk hikayesi yaşayarak evlenmeme kararı alarak kendini anneler gününün bu hali ile iptal edilmesine adar. Bugünü para kazanmak için fırsat olarak değerlendiren mağazalara davalar açıyor ve hepsini kaybediyordu. Kendine sponsor olan mağazanın menüsünde “Anneler Günü Salatası” var gerekçesi ile olaylar çıkartıyor. İşleri daha da ileri götürerek başkanın eşi olan Eleanor Roosvelt’e bir kampanya sırasında Anneler Gününü kullandığı gerekçesi ile saldırır. Bu süreçte huzuru bozmak nedeni ile birkaç defa tutuklanır.

Hikayenin sonunda Anna Jarvis anneler günü için bütün serveti tükenir ve verdiği mücadele hiçbir işe yaramaz. Anneler günü onun istemediği haliyle tüm dünyada bir alışveriş yarışı olarak devam etmektedir. Anneler Günü’nün yaratıcısı olan Anne Jarvis hiç evlilik yapmıyor ve çocuk sahibi oluyor. 1948 senesinde 84 yaşında iken uzun bir hastalık sürecinden sonra kör ve sağır bir durumda yalnızlık ve yoksulluk içerisinde bir akıl hastanesinde vefat ediyor. 


İlgili sorular

1 cevap
14, Ekim, 2022 Genel Sorularınız kategorisinde Sorularım Var tarafından soruldu
1 cevap
21, Eylül, 2022 Genel Sorularınız kategorisinde Sorularım Var tarafından soruldu
1 cevap
10, Ekim, 2021 Genel Sorularınız kategorisinde Sorularım Var tarafından soruldu
Bulabilirim.com

Sorularınızı konusunda uzman kadromuz ve diğer kullanıcılarımızla çok kısa sürede cevaplıyoruz.

16,576 soru

16,754 cevap



...