Genel Sorularınız kategorisinde tarafından
Nietzsche'nin devlet ile ilgili sözlerini paylaşmanız mümkün müdür?

1 cevap

+1 oy
tarafından
 
En İyi Cevap

image

Nietzsche devlet ile ilgili sözleri

  • Hizmet ediyoruz, hizmet ediyorum, hizmet ediyorsun, işte bu 'yönetenlerin' iki yüzlü ezgisidir. Ve ilk sahibi, ilk hizmetkâr olanların vay haline.
  • Dürüsttürler, diğer insanlara karşı yumuşak başlıdırlar, kum taneleri birbirlerine karşı da dürüst ve yumuşak başlıdırlar. Diğer insanların onlara bir kötülük yapmaması için, başkalarına karşı iyilik yaparlar ve çok ince davranırlar.
  • Canlılıktan ve güçten yoksun oldukları için hizmet severlerdir. Sonuç olarak 'korkaklığa' erdem derler.
  • Devlet mi? Bu da ne? Hadi! Kulaklarınızı açın, halkların ölümü ile ilgili sözlerimi söyleyeceğim size şimdi.
  • Devlet, soğuk canavarların en soğuğudur. Kılı kıpırdamadan yalan söyler; şu yalan dökülür ağzından: "Ben, Devlet, halkın kendisiyim."
  • Yalan! Halkları yaratıcılar yarattılar, üzerlerine bir inançlar bir sevgi astılar: Yaşama da böyle hizmet ettiler.
  • Fakat yıkıcılar kalabalığa tuzaklar kuruyorlar ve bunun adına da Devlet diyorlar: Kalabalığın, üzerine bir kılıçla yüz arzu asıyorlar.
  • Halk -hâlâ nerede varsa- Devlete inanmıyor; kem göz gibi törelerle yasalara karşı işlenmiş bir günah gibi nefret ediyor ondan.
  • Şu işareti veriyorum size: Her halkın iyi ilke kötüyü anlatan kendi dili vardır; komşusu bu dili anlamaz. Her halk töreleriyle yasaları için kendine öz bir dil yaratmıştır. Fakat Devlet kötü ile iyiyi anlatan tüm dillerde yalan söyler; söylediği her şey yalandır -ve elindeki her şeyi çalmıştır.
  • Ondaki her şey sahtedir: Çaldığı dişlerle ısırır bu hain hayvan. Ondaki her şey sahtedir sevgisi dahi.
  • Devletin işareti olarak veriyorum size bu işareti: Kötü ile iyinin dillerini birbirine karıştırır o. Gerçekten de bu işaret bir ölüm iradesi gösterir! Gerçekten de bu işaret ölüm vaizlerine bir çağrıdır.
  • Devlet eski Tanrı'yı yenmiş olan sizleri de anlayama çalışır kuşkusuz! Savaşmaktan bezdiniz şimdi; bezginliğiniz de yeni putun hizmetine giriyor.
  • Devletin bittiği yerde ancak orada gereksiz olmayan insan başlar: Gerekliğin türküsü, o tek ve eşsiz nağme orada başlar.
  • Devletin bittiği yerde -baksanıza kardeşlerim! Üstün insanın gökkuşağı ile köprülerini görmüyor musunuz?
  • Halk büyük olanı, yani yaratanı güç anlar. Ama büyük nesnelerin tüm temsilcileri, tüm komedyacıları içinde bir görüşe sahiptir.
  • Dünya yeni değerler bulan insanların çevresinde döner: Ama görünmeyen bir tarzda döner. Fakat komedyacının çevresinde halkla şan döner, şeref döner! Dünyanın gidişi böyle.
  • "Hizmet ediyorum, hizmet ediyorsun, hizmet ediyoruz" işbaşındakiler iki yüzlülükle bu mavalı okurlar hep ilk efendisi, ilk kölesi olanların vay haline.
  • Devlet de senin gibi iki yüzlü köpeğin biridir; senin gibi, o da sever böğürtüyle ve dumanla konuşmayı, senin gibi gerçeğin karnından konuştuğuna inandırmak için.

İlgili sorular

1 cevap
1 cevap
16, Ekim, 2024 Genel Sorularınız kategorisinde Sorularım Var tarafından soruldu
1 cevap
16, Ekim, 2024 Genel Sorularınız kategorisinde Sorularım Var tarafından soruldu
1 cevap
16, Ekim, 2024 Genel Sorularınız kategorisinde Sorularım Var tarafından soruldu
Bulabilirim.com

Sorularınızı konusunda uzman kadromuz ve diğer kullanıcılarımızla çok kısa sürede cevaplıyoruz.

16,666 soru

16,844 cevap



...