Hukuk ve Sigorta Alanındaki Sorular kategorisinde tarafından
Aracımla kaza yaptım ve kaza tespit tutanağı sonuçlarına göre bende hiç kusur yok. Tamamen karşı taraf kusurlu. Aracımın değer kaybının telafisi için ne yapmam gerekiyor? Tek çözüm dava açmak mıdır? Araç değer kaybı hesaplama işlemini neye göre yapıyorlar ayrıca? Araç değer kaybında yetkili mahkeme hangi mahkemedir? Araç değer kaybında yaş sınırı, araç değer kaybında kilometre sınırı var mıdır?

1 cevap

+1 oy
tarafından
 
En İyi Cevap

image

Araç değer kaybında yapılması gerekenler

Öncelikle geçmiş olsun. Bu gibi durumlarda genel düşünce dava açılması yönünde olmaktadır. Ben bu yolu kesinlikle önermiyorum. Dava yolunu seçtiğiniz takdirde çok uzun ve yorucu bir süreç sizi bekliyor olacaktır. Dahası sürecin sonunda istediğinizi alamayacak olmanızda muhtemeldir.

Araç değer kaybını kendim alabilir miyim?

Araç değer kaybında sigorta şirketinin sorumluluğu bulunmaktadır. Dava hakkınızı saklı tutmak kaydı ile ilk deneyeceğimiz yol kazaya karışan karşı aracın sigorta şirketinden kolaylıkla araç değer kaybımızı talep etmek olacaktır.

En altta bulunan araç değer kaybı dilekçe örneği word dosyasını indirerek doldurun. Dilekçenizin ekine (araç değer kaybında istenen belgeler) serviste aracın tamir olurken çekilen fotoğraflarını, ruhsatınızı ve kaza yapanın ehliyetini ekleyin. Karşı tarafın sigorta şirketi aracınızın daha önce karıştığı kazalar var ise ekranından bu kazaları görerek bu kazalara ait dökümleri sigorta şirketlerinden talep edecektir. Sigorta şirketleri kendi arasında bu bilgi alışverişini gerçekleştirdikten sonra sizin dilekçede vermiş olduğunuz ibana araç değer kaybı tutarınız yatacaktır. Bu yatan tutar sizi tatmin etmedi ise ve gerçekten yatan tutar ile hesapladığınız tutar arasında uçurum var ise araç değer kaybında görevli mahkemeler olan asliye hukuk mahkemelerinde zor olan dava açma yolunu seçmelisiniz.

Araç değer kaybı nasıl hesaplanır?

Aracınızın piyasa değeri, modeli, km si vb. özelikler dışında en önemli faktör yukarıda belirttiğimiz gibi en önemli etken aracınızın daha önce karışmış olduğu kazalardır. Sigorta şirketi bu kazalar hakkında bilgileri toplayarak karar vermektedir.

Araç değer kaybında yaş ve km sınırı var mı?

Araç değer kaybında aracın yaşı, araç değer kaybında km sınırı yargıtay kararı yoktur. Çünkü böyle bir uygulama 2021 yılı itibari ile kaldırılmıştır. Araç değer kaybı için başvurmanıza engel bir km veya yaş sınırı bulunmamaktadır.

Aşağıdaki linke tıklarsanız dosyalar yeni sayfada açılacaktır, üzerine gelerek farenizin sağ tuşuna basarak farklı kaydet derseniz bilgisayarınıza direkt kaydedebilirsiniz.

image

Araç değer kaybı dilekçe örneği word indir


İlgili sorular

1 cevap
1 cevap
1 cevap
Bulabilirim.com

Sorularınızı konusunda uzman kadromuz ve diğer kullanıcılarımızla çok kısa sürede cevaplıyoruz.

16,572 soru

16,750 cevap



...