Tarih Soruları kategorisinde tarafından
Pençik sistemi nedir kısaca açıklayınız? Pençik sistemi ne demek tarih?

1 cevap

+1 oy
tarafından
 
En İyi Cevap

Pençik sistemi nedir?

Pençik sistemi hakkında bilgi : 

Pencik sistemi ne demek tarih terimi: Sözlük anlamı da 5 te 1 olan pençik, savaşlarda tutsak edilmiş olan esirlerin beşte birinin asker olarak yetiştirebilmek için ayrılmasına denilmektedir. Ayrılmış olan bu esirlere ise acemi oğlan adayı veya diğer ismi ile pençik oğlanı denmektedir. Osmanlı Devleti'nin ilk kurulduğu yıllarda pençik sistemi uygulanmamaktaydı. Savaşlarda ele geçirilmiş olan esirler gaziler arasında paylaştırılmaktaydı. Gaziler ise kendi payına düşmüş olan esirleri, İslâm hukukunu gözeterek istedikleri gibi çalıştırıyor, istemedikleri esirleri ise satıyordu.

Pençik sisteminin uygulanmaya başlaması ile birlikte Osmanlı Devleti’nde Acemi Oğlanlar 2 şekilde temin edilmekteydi. Bunlardan birincisi Osmanlı vatandaşı olan ancak dini Hristiyan olan çocuklar ikinci yöntem ise yukarıda detayları verilmiş olan pençik sistemidir. Esirler arasında yapılacak seçimleri Pençikçi ismi verilmiş olan memur tarafından yapılmaktaydı. Pençikçi’nin seçtiği erkek esirler özellikle 10 ile 17 yaşları arasında ve kusursuz bir vücuda sahip olurlardı.

image

Pençik sisteminin temel amacı nedir?

Pençik sistemi temel amaç: Osmanlı Devleti’nin savaşlar için ihtiyacı olan askerleri karşılamaktır.

Pençik sistemini kim kurdu, pençik sistemi ne zaman kuruldu?

Karamanlı Rüstem’in teklifiyle Pençik kanunu I. Murat’ın döneminde çıkartılarak Ankara Savaşı’na kadarki dönemde Yeniçeri ocağının asker ihtiyacını karşılanmıştır. Ancak bu esirlerin sürekli olarak kaçmaları nedeni ile sistemde değişikliğe gidilmiş, esir alınan küçük yaşlardaki Hristiyan çocuklar ilk olarak Türk köylülerinin yanına verilmeye başlanarak ziraat işlerinde çalıştırılmışlardır. Bu sayede esir edilmiş Hristiyan küçük çocuklar Türkçe ile birlikte islam ve Türk örf adetlerini de öğrenmişlerdir.

Pençik sistemi neden kaldırıldı?

1402 senesinde Ankara savaşından sonra iç karışıklıkların başlayarak, fetihlerin durmuştur. Bu nedenle de pençik sisteminin uygulanması mümkün olmamıştır.


Bulabilirim.com

Sorularınızı konusunda uzman kadromuz ve diğer kullanıcılarımızla çok kısa sürede cevaplıyoruz.

16,572 soru

16,750 cevap



...