Tarih Soruları kategorisinde tarafından

İtilaf Devletleri, Osmanlı’ya Mondros Mütarekesi'ni imzalatarak, gizli antlaşmalarla paylaştıkları Osmanlı topraklarını işgal etmek için hukuki dayanağı elde etmiş oldu. Osmanlı Devleti’nin fiilen sona ermesi anlamına gelen bu antlaşma, bir ateşkes antlaşmasından çok savaşı kesin olarak bitiren bir barış antlaşması niteliğindeydi. Maddelere bakıldığında, Osmanlı Devleti her türlü işgale karşı açık hâle gelmişti.

Buna göre, Mondros Ateşkes Antlaşması’nın hangi maddesi Osmanlı Devleti topraklarını doğrudan işgale açık hâle getirmiştir?

A) İtilaf Devletleri güvenliklerini tehdit eden bir durum karşısında, herhangi bir stratejik noktayı işgal hakkına sahip olacak.

B) Kömür, akaryakıt ve benzer kaynakları konusunda İtilaf Devletleri’ne satın alma kolaylığı sağlanacak.

C) Osmanlı Devleti’nin elindeki tüm savaş esirlerini serbest bırakılacak.

D) Telsiz, telgraf ve kablolar (iletişim hatları) İtilaf Devletleri’nin denetimi altında olacak.

1 cevap

+1 oy
tarafından
 
En İyi Cevap
Buna göre, Mondros Ateşkes Antlaşması’nın "İtilaf Devletleri güvenliklerini tehdit eden bir durum karşısında, herhangi bir stratejik noktayı işgal hakkına sahip olacak." maddesi Osmanlı Devleti topraklarını doğrudan işgale açık hâle getirmiştir. Doğru cevabımız A şıkkı "İtilaf Devletleri güvenliklerini tehdit eden bir durum karşısında, herhangi bir stratejik noktayı işgal hakkına sahip olacak." seçeneği olacaktır.

Bulabilirim.com

Sorularınızı konusunda uzman kadromuz ve diğer kullanıcılarımızla çok kısa sürede cevaplıyoruz.

16,572 soru

16,750 cevap



...